Skriv till oss

  Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan.
  anställd på Plåt & mekano rotator som bearbetar plåt i amada kantpress

  Legering

  Legering

  Legeringar används i så gott som alla konstruktionssammanhang, då rena metaller i regel är för mjuka och svaga för en praktisk användning. I en legering ökar metallens hårdhet och styrka och dess magnetiska egenskaper. Legeringen påverkar också korrosionsbeständigheten, bearbetningsegenskaper och minskar korrosionsangreppen vid vatten- och luftkontakt.


  Vi kan hjälpa dig att välja lämplig legering, som förbättrar din detaljs egenskaper och som förbättrar kostnadsbilden i ditt projekt. Tillsammans tar vi fram den matchning som ger din detalj bäst resultat.

  Vad är legering?

  Legering är en blandning av olika ämnen för att förbättra metallens egenskaper. Det finns oändligt många legeringar, så det kan vara svårt att välja rätt både ur ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv. Legeringar består av en eller flera legeringselement/legeringsämnen, som kan vara metaller likväl som icke-metaller. Legeringar framställs oftast genom att komponenterna blandas, men kan också framställas genom till exempel pressning, sintring eller genom mekanisk bearbetning av material. Det behövs inte mer än små mängder av tillsatsämnen eller mindre mängd av de ingående ämnena för att legeringens egenskaper ska få stora förändringar.

  Ofta används aluminium, som är en lätt och stark metall med god motståndskraft mot korrosion och sprickbildning. Blandad med små mängder av andra metaller får aluminiumet en hållfasthet som kan jämföras med stålets, samtidigt som det behåller sin lätthet och formbarhet.

  Legering – egenskaper

  • Ökar metallens hårdhet och styrka
  • Minskar korrosionsangrepp vid vatten- och luftkontakt
  • Blandat med andra metaller kan hårdheten liknas vid stålets