Kantpressning

Tack vare våra moderna maskiner och långa erfarenhet har vi stora möjligheter att få ett väldigt precist resultat vid kantpressning.

KANTPRESSNING

Kantpressning, som även kallas kantbockning, är ett av de vanligaste sätten att vika kanter eller forma plåtdetaljer som inte är helt plana. Tack vare våra moderna maskiner har vi stora möjligheter att få ett väldigt precist resultat.

Men maskiner i all ära, man måste även ha gedigen erfarenhet och ett bra urval av verktyg till maskinerna. Plåt & Mekano Romator har just alla dessa komponenter som behövs för att få fram riktigt bra och även avancerade bockade plåtdetaljer. Vår personal är dessutom mycket lösningsorienterade, vilket gör att “omöjliga” projekt ibland blir verklighet hos oss. Du kan lugnt vända dig till oss om du har frågor kring din konstruktion, så kan vi hjälpa dig att se vad som är görbart eller kostnadseffektivt. Vår stora maskinpark inom kantpressning skapar både goda möjligheter för långa serier liksom flexibiliteten som krävs för korta snabba prototyper.

Precis kantpressning med unika robotkantpressar

Det senaste tillskottet i vår maskinpark är en sjävriggande kantpress med integrerat verktygslager. Den byter själv snabbt verktyg mellan de olika jobben, och passar bra för små serier. Precisionen är hög bland annat tack vare integrerad vinkelmätning. Vi har även en unik robotkantpress för mindre detaljer i vår maskinpark, som enkelt programmeras efter din CAD-fil. Därefter utför maskinen verktygsriggning, plockning av detaljen, mätning och kontroller av vinklar samt urlastning – helt automatiskt. Robotkantpressen är lämplig för såväl prototyper som för långa serier.

Att välja rätt bockning av plåt är en kostnadsfördel

Bockning av plåt kan många gånger användas istället för att sätta ihop flera detaljer, vilket ofta sparar kostnader. Men den som inte är insatt i produktionen kan behöva hjälp att dra gränsen för vad som är möjligt att bocka och inte, liksom vad som är kostnadseffektivt. Vi hjälper våra kunder med gränsdragningen, vilken kan vara svår och där hjälper tyvärr inte CAD- programmen till. Därför kan en dialog med Plåt & Mekano Romators personal vara en bra start i designarbetet.

Hur går kantpressning till?

Kantpressning börjar med att en operatör programmerar maskinen, manuellt eller automatiskt, så att rätt verktyg sätts upp i en bestämd ordning. Operatören måste ta hänsyn till tjockleken på plåten, kvaliteten på materialet och vilka finish och toleranskrav som ställs i ritningen när hen riggar sin maskin. Verktygen ska ha rätt vinklar och längder, samt att man justerar avstånden på anhållen som plåten ligger emot. Ett antal provbitar måste göras och eventuellt krävs justeringar för att trimma in maskinen i förhållande till materialet.

Plåten placeras på ett underverktyg, så kallad dyna. Därefter pressar det övre verktyget, kniven, med många tons kraft ner mot den underliggande dynan. Det gör att plåten viks/bockas efter verktygen. Därefter flyttas detaljen till nästa station, där nästa bock görs, tills alla bockar är utförda. Vi kan tillverka detaljer som har allt ifrån en till drygt trettio bockar på samma detalj. Toleranserna vid kantpressning är i regel medeltolernas, ISO2768-m. Se toleranstabell här. Pressarna på Plåt & Mekano Romator har mellan 1 – 3 meter bocklängd och mellan 50 – 170 tons presskraft.

Tveka inte – Hör av dig med dina frågor!

Har du några frågor om våra tjänster eller produkter? Då är det bara att höra av sig till en av våra kompetenta medarbetare!

Kontakta oss

   

  Välj kantpressning hos Plåt & Mekano Romator

  • Mångårig yrkeserfarenhet, mycket kunnig och problemlösande personal
  • En av Stockholmsregionens största maskinkapaciteter med stort verktygsurval – vilket skapar flexibilitet, snabbhet och möjlighet till stora volymer
  • Vi har en unik självriggande robotkantpress för mindre detaljer
  • En hypermodern och snabbsjälvriggande kantpress med integrerat verktygslager, perfekt för korta serier
  • Vi kan tillverka egna verktyg där så behövs för mindre serier, vilket minskar kostnaderna
  YouTube video