Gradning

Gradning innebär att man avlägsnar vassa kanter på plåten som kan uppstå efter laserskärning eller stansning. Det kan finnas olika behov av gradning beroende på vad detaljen ska användas till. Plåt & Mekano Romator tillhandahåller flera olika sätt för gradning för ett säkert och högkvalitativt resultat.

plat o mekano trumlade rostfria detaljer 800x450 1

GRADNING

Vi erbjuder följande metoder för gradning:

Automatborstning

Detta görs i en så kallad Fladder, där små borstar av smärgelduk cirkulerar och borstar vertikalt och horisontellt på detaljen som plant förs igenom maskinen. Borstarna tar även bort vassa kanter i hål. Ytan får en rosig, jämn och fin struktur, som lämpar sig bra för att använda som den är eller för att lacka på.

Våtavgradning/Slipning

Denna gradning görs i vår Lissmac Steelmaster. Den kan avverka lite av ytan för att få bort repor, för att få jämna mjuka kanter eller en borstad fin yta. Denna metod passar utmärkt till rostfria plåtar eller aluminium som inte får vara vassa. Maskinen har fyra stationer som kan bestyckas med olika huvuden, som roterar eller cirkulerar. Här kan man till exempel välja keramiska borstar och slipband med olika kornstorlekar.

Trumling

Trumling görs i tre trumlingsmaskiner som är kopplade till ett slutet system med tillhörande majstork. Detaljerna läggs i en trumma, som likt en tvättmaskin roterar runt godset tillsammans med mjuka keramiska stenar och vätska, och på så vis nöts vassa kanter bort från detaljen. Slutligen hamnar detaljerna i en ny trumma med majsmjöl och värme, som gör att detaljerna torkar och kommer ut rena, fina och lena att ta i. Processen är helt sluten, så inget avfall eller spillvatten kommer ut. Vi uppfyller alla gällande miljölagstiftningar för vår verksamhet.

Fördelar med gradning:

  • Avlägsnar vassa kanter på detaljen, även i hål
  • Ger en borstad, slät och len yta
  • Tar bort repor

Har du några frågor om gradning? Kontakta oss!

Tveka inte – Hör av dig med dina frågor!

Har du några frågor om våra tjänster eller produkter? Då är det bara att höra av sig till en av våra kompetenta medarbetare!

Kontakta oss