Laserskärning

Laserskärning är en vanlig och mycket flexibel metod som används för att med precision skära ut former och mönster i plåt av olika kvaliteter och tjocklekar. Med den senaste teknologin får man dessutom ut mycket noggrannare resultat.

IMG 4096 800x450 1

Fördelar med laserskärning hos Plåt & Mekano

Laserskärning av plåt är en mycket precis metod för att få ut detaljer ur ett plåtämne. Om man dessutom adderar stansning till maskinerna som P&M Romator har, så får man en fantastisk möjlighet att i samma maskinuppsättning effektivt få fram t ex bulor, gängor, försänkningar eller andra verktygsbundna former i plåtarna. Vi kan givetvis göra omfattande perforeringar och märkningar i maskinerna också.

Våra maskiner

Idag har vi på Plåt & Mekano hela 4 maskiner av kombimodell stans-laser vilket innebär att de både skär ut plåtarna och stansar formningar med verktyg i princip samtidigt. Det gör oss till en av underleverantörerna i vår bransch med störst kapacitet inom laserstansning. Med Amada EML2515AJ har vi den senaste teknologin  med fiberlaserskärning samt helautomatisk laddning av plåtar och verktyg. 

Vi kan skära från cirka

 • 0,5 upp till 10 mm i stål
 • 0,5 upp till 5 mm i aluminium
 • 0,3 upp till 5 mm i rostfritt stål.

Amada EML2515AJ

Med vår nya servo-elektriska stansmaskin med en integrerad fiberlaser minskar vi ledtiderna markant. Amada EML2515AJ ökar vår kapacitet, effektiviserar produktionen och reducerar elkonsumtionen. Den klarar dessutom av formatet 3000×1500 mm, har höglager med laddning av plåt och en integrerad verktygsväxling vilket möjliggör snabba byten mellan jobben. Den har många kontroll- och underhållsfunktioner som sker automatiskt vilket minimerar  stopptider och minskar behovet av ingripanden från operatör.

Om du är nyfiken på hur Amada EML2515AJ fungerar kan du spana in vår video här.

Amada LC 2012 C1 laserstans kombimaskin

Amada kombilaser LC 2012 C1 är tillsammans med våra två Apelio-kombimaskiner i produktion dygnet runt. Alla är av typen CO2 laser, 2kW och har integrerade stansenheter i samma maskin som laserenheten. Det är alltså två maskiner i en!

Fördelen med denna maskintyp är att för rätt typ av detalj som innehåller formningar, försänkningar och gängor, så sparar man uppsättningstid och man får en snabbare och kostnadseffektivare produktion. Man kan 

 • göra graveringar
 • stansa märkning, kragningar och bulor
 • slå mindre bockar med verktyg direkt i maskinen. 

Vi kan skära i 

 • stålplåt 0,5 – 10 mm
 • rostfritt 0,5- 5 mm
 • aluminium 0,5- 5 mm. 

I maskinerna klarar vi att skära plåtar i storleken 2500×1250 mm. En av dem har även urlastning med plockrobot.

Varför välja laserskärning hos Plåt & Mekano Romator?

 • Drygt 23 års unik erfarenhet av laserskärning och stansning med kombimaskiner.
 • Korta ledtider.
 • God vana vid mycket höga finishkrav på produkterna.
 • Fyra kombinationsmaskiner: stans-laser, fiber respektive CO2.
 • Helautomatiska processer, laddning av plåt från höglager.
 • Plockrobot för urlastning.

Hos oss kan du räkna med att få en flexibel och kostnadseffektiv produktion, där vår expertis och erfarenhet kommer att ge rätt resultat efter dina högt ställda krav. 

Behöver ni en produktion som innefattar att skära i plåt, är det bara att höra av er! Vi kan, som du ser, lösa det mesta och antar gärna nya utmaningar.

Tveka inte – Hör av dig med dina frågor!

Har du några frågor om våra tjänster eller produkter? Då är det bara att höra av sig till en av våra kompetenta medarbetare!

Kontakta oss

  Laserskärning en framstående metod

  Denna flexibla, beröringsfria metod klarar snabba omställningar och måttändringar och minimerar efterarbetet. Det är alltså en tidseffektiv metod, men minskar även produktionskostnaderna tack vare det smala snittet och det minimala materialspillet. Jämfört med till exempel gasskärning, ger laserskärning ett finare snitt och en mindre värmepåverkad zon. Du får en jämn yta och skärsnittet kan bli så smalt som bara någon tiondels millimeter.

  Lasertekniken är helt enkelt den mest framstående tekniken när det kommer till att skära avancerade former, i organiska som i icke organiska material.

  • Framstående teknik för att skära avancerade former med fina snitt.
  • Tids- och kostnadseffektiv metod.
  • Teknik som klarar snabba omställningar och måttändringar.
  • Ger stora valmöjligheter.

  Laserskuren plåt – hur går det till?

  Med hjälp av fiberoptik eller speglar, riktas en tunn, vinkelrät och fokuserad stråle från en högeffektlaser mot arbetsstycket. Laserstrålen träffar plåtens yta, där energin omvandlas till hetta och materialet smälter eller förångas helt. Den faktiska skärningen börjar när laserstrålen har trängt igenom materialet vid en viss punkt. Lasersystemet följer den valda mallen och separerar materialet i processen.

  Vilken tjocklek på material man kan skära, och resultatet på skärsnittet, avgörs av maskinens prestanda, vilken skärhastighet man har, materialkvalitet och maskinens förutsättningar, men också på operatörens skicklighet och rutin att ställa in alla olika parametrar i maskinen.