Laserskärning

Med laserskärning kan man få ut raka linjer och detaljer ur ett plåtämne. Metoden ger en stor valfrihet till plåtens tjocklek och komplicerade former och mönster, även i 3D.

plat o mekano maskin

Fördelar med laserskärning i plåt

Laserskärning i plåt är en fantastiskt precis metod för att få ut raka linjer och detaljer ur ett plåtämne och ger en stor valfrihet till plåtens tjocklek och komplicerade former och mönster, även i 3D. Laserskärning används oftast industriellt i till exempel maskin- och framställninsindustrin, bilindustrin och varvsindustrin.

Laserskärning en framstående metod

Denna flexibla, beröringsfria metod klarar snabba omställningar och måttändringar och minimerar efterarbetet. Det är alltså en tidseffektiv metod, men minskar även produktionskostnaderna tack vare det smala snittet och det minimala materialspillet. Jämfört med till exempel gasskärning, ger laserskärning ett finare snitt och en mindre värmepåverkad zon. Du får en jämn yta och skärsnittet kan bli så smalt som bara ett par få tiondels millimeter.
Lasertekniken är helt enkelt den mest framstående tekniken när det kommer till att skära avancerade former, i organiska som i icke organiska material.

  • Framstående teknik för att skära avancerade former med fina snitt
  • Tids- och kostnadseffektiv metod
  • Teknik som klarar snabba omställningar och måttändringar
  • Ger stora valmöjligheter

Laserskuren plåt – hur går det till?

Med hjälp av fiberoptik eller speglar, riktas en tunn, vinkelrät och fokuserad stråle från en högeffektlaser mot arbetsstycket. Laserstrålen träffar plåtens yta, där energin omvandlas till hetta och materialet smälter eller förångas helt. Den faktiska skärningen börjar när laserstrålen har trängt igenom materialet vid en viss punkt. Lasersystemet följer den valda mallen och separerar materialet i processen.

Vilken tjocklek på material man kan skära, och resultatet på skärsnittet, avgörs av maskinens prestanda, vilken skärhastighet man har, materialkvalitet och maskinens förutsättningar, men också på operatörens skicklighet och rutin att ställa in alla olika parametrar i maskinen.

Moderna kombilasermaskiner till din tjänst

Våra moderna kombilasermaskiner möjliggör både laserskuren plåt och stansning med verktyg. Försänkningar, gängor, präglingar och andra formningar görs i samma maskinuppsättning som laserskärningen, vilket ger en effektiv och snabb produktionsprocess. Den senaste maskinen har även urlastning med plockrobot. På Plåt & Mekano kan vi skära från cirka 0,5 upp till 10 mm i stål, 0,5 upp till 5 mm i aluminium och 0,3 upp till 5 mm i rostfritt stål.

Hos oss kan du räkna med att få en flexibel och kostnadseffektiv produktion, där vår expertis och erfarenhet kommer att ge rätt resultat efter dina högt ställda krav.

Tveka inte – Hör av dig med dina frågor!

Har du några frågor om våra tjänster eller produkter? Då är det bara att höra av sig till en av våra kompetenta medarbetare!

Kontakta oss

Amada LC 2012 C1 Laserstans kombimaskin

Plåt & Mekano Romators laseravdelning har inte mindre än tre stycken kombimaskiner, vilket är mycket god kapacitet inom branschen. Amada kombilaser LC 2012 C1 är tillsammans med våra två Apelio-kombimaskiner i produktion dygnet runt. Alla är av typen CO2 laser, 2kW och har integrerade stansenheter i samma maskin som laserenheten. Det är alltså två maskiner i en!

Fördelen med denna maskintyp är att för rätt typ av detalj som innehåller formningar, försänkningar och gängor, så sparar man uppsättningstid och man får en snabbare och kostnadseffektivare produktion. Man kan göra graveringar, stansa märkning, kragningar och bulor, men även slå mindre bockar med verktyg direkt i maskinen. Vi kan skära i stålplåt 0,5 – 10 mm, rostfritt 0,5- 5 mm och i aluminium 0,5- 5 mm. I maskinerna klarar vi att skära plåtar i storleken 2500×1250 mm.

Varför välja laserskärning hos Plåt & Mekano Romator?

  • Drygt 20 års unik erfarenhet av laserskärning och stansning med kombimaskiner
  • God vana vid mycket höga finishkrav på produkterna
  • Tre kombinationsmaskiner: Stans och laser
  • Plockrobot för urlastning till transportband

Behöver ni en produktion som innefattar att skära i plåt, är det bara att höra av er. Vi kan, som du ser, lösa det mesta.