Stansning av plåt

Genom våra stansmaskiner har vi en flexibilitet att både kunna göra snabba prototyper och att stansa fram riktigt höga volymer.

stansning 800x450 1

Flexibel stansning av plåt

I våra stansmaskiner har vi maskinkapacitet på över 50 000 timmar/år. Det ger oss en flexibilitet att både kunna göra snabba prototyper och att stansa fram riktigt höga volymer. Ett flertal av våra stansmaskiner har även i- och urlastningsrobotar.

Vi utför stansningen i Stockholm och kan leverera stansad plåt till kunder i Stockholms omnejd på kort varsel. Vi levererar också till kunder i hela landet, liksom utomlands. Vi utför även laserskärning i plåt och aluminium i kombimaskiner, stans/laser.

Vi stansar från cirka 0,5 mm upp till 5 mm i aluminium, upp till 2 mm i rostfri plåt och 4 mm i stålplåt. Tjockare material laserskär vi i våra kombimaskiner, som också kan stansa. Toleransen som generellt hålls är ISO 2768-m. Se toleranstabell här.

Vad är stansning och hur går den till?

Metoden räknas till de klippande bearbetningsmetoderna, som delas in i två huvudgrupper; klippning och stansning. Vi har även gradsaxar för klippning av plåt, vilka är lämpliga när det ska gå fort och man inte har så höga toleranskrav.

Stansning är en effektiv metod som innebär att man med ett stansverktyg kallat stans trycker det genom materialet, med hålets önskade form, under mottryck från en dyna. Stansen och dynan har slipade kanter med motsvarande konturer som det stansade föremålet kommer att få. Med stansning ska inga ojämnheter eller sprickor uppkomma vid snittytan.

Stansningsverktyget använder vi för att göra hål i tunna plåtmaterial, 0.5 mm – 4 mm godstjocklek. Man kan även nibbla i stansmaskiner, det vill säga att man stansar ut konturer med hjälp av många efterföljande slag. Man får en ingångssida, vankant, på varje hål och en gradsida på plåten, men gradsidan avgradar vi alltid i någon av våra fina maskiner anpassade för detta.

Tveka inte – Hör av dig med dina frågor!

Har du några frågor om våra tjänster eller produkter? Då är det bara att höra av sig till en av våra kompetenta medarbetare!

Kontakta oss

  Stansmaskin med CNC-styrning

  Stansning har länge funnits som metod för att med stansverktyg slå hål och konturer i en plåt. Numera är maskinerna CNC- styrda, det vill säga datoriserade. Processen startar med att en programmerare har gjort ett unikt program för varje detalj som ska tillverkas, där verktyg, turordning samt hur detaljerna ska placeras på plåtämnena anges. Därefter riggas verktygen i maskinen och den laddas med rätt plåtmaterial.

  Operatörskontroller

  Vi har rutiner för hur vi kontrollerar detaljerna, bland annat genom avsyning, operatörskontroller med mätning vid maskinen och även mätning i mätmaskiner eller kontroll mot likare. Resultatet vid stansning blir mycket exakt – och på kort tid. Erfarenhet är väldigt viktigt vid arbete i stansmaskiner. Allt material är unikt och kan bete sig olika från batch till batch. Detta gör att det ena tillverkningstillfället inte alltid är det andra likt, där spelar vår erfarenhet en stor roll för resultatet. Det är också viktigt att veta hur stansverktygen fungerar och hur maskinen arbetar. Vi har 40 års erfarenhet av CNC-stansning och kan utlova högsta kvalitet.

  Om du behöver stansning av plåt, så kontakta oss på Plåt & Mekano Romator. Vi kan plåt och stansning, du får säkra produkter och god rådgivning och med korta ledtider till rätt pris.

  Stansning av plåt med Plåt & Mekano Romator

  • 40 års erfarenhet av CNC-styrda stansmaskiner
  • En av Stockholmsregionens största maskinkapaciteter – vilket skapar flexibilitet, snabbhet och möjlighet till stora volymer.
  • Vi har också ett mycket stort verktygsurval, vilket innebär att vi klarar av det mesta med befintliga verktyg
  • Fem stansmaskiner, varav två automatiska maskiner med laddningsrobotar, automatisk stansmaskin med höglager i- och urlastningsrobot
  • Produktionsanpassning – Vi hjälper våra kunder att hitta rätt metod och design på ett kostnadseffektivt sätt